torstai 26. kesäkuuta 2008

Ihmis(apina)oikeudellinen kompastuskivi

Espanja myönsi ihmisoikeuksia ihmisapinoille. Älkää välittäkö Helsingin Sanomien otsikosta, sillä Espanjalaiset oikeasti tarkoittivat ihmisapinoita, eivätkä apinoita. Valitettavasti tämänkaltainen virhe on järkyttävän suuri, kun liikutaan näillä vesillä.

Ihmisapinaprojektin sivuilla kuitenkin selvennetään, että ei kaikkia apinoita olla muuttamassa ihmisiksi. Ainoastaan ihmisapinoita.

Tässä tuleekin kiemurainen kompastuskivi. Mitä tällä sanamuodolla tarkoitetaan? Ihmisoikeuksia, "Ihmisoikeuksia", vai ihmisoikeuksien kaltaisia oikeuksia? Se, mitä ihmisapinaprojekti ajaa takaa, on hyvä idea. Mutta halutaanko samanlaisia oikeuksia, vai samoja oikeuksia? Liitetäänkö ihmisapinat mukaan ihmisten oikeuksiin, vai annetaanko niille oma luku lakikirjasta? Siinä on valtava ero.

Olen kyllä sen puolella, että eläinten kohteluun tulee kiinnittää huomiota. Oma mieleni vain miettii aina ensin, miten tätä voisi käyttää väärin. Kuten verkkoturvallisuuden käsittäminenkin lähtee siitä, miten voi murtautua suojattuun verkkoon, niin Homo Sapiens Sapiens sukuun kuuluvien ihmisten ihmisoikeuksien puolustuksellinen ajattelu tulisi aloittaa siitä miten lakien puitteissa voi ihmistä käyttää hyväksi. Kun aukot keksii, ne voidaan tilkkiä.

Minua mietitytti välittömästi lehtiartikkelin luettuani, että jos muuten ihmisapinalla on oikeuksia siihen, ettei kiduteta mm. sirkustempuilla tai eläinkokeilla, mutta esimerkiksi eläintarhaan saa vangita, niin mikäli tämä ihmisoikeuslaki on sama laki, eikä vain samanlainen laki, niin silloinhan liikutaan liukkailla jäillä. Mikäli simpanssilla ja ihmisellä on sama oikeus vapauteen, niin mikä estää minua vangitsemasta simpanssia ja ihmistä omaan eläintarhaani, kunhan molemmilla on hyvät oltavat siellä? Vai onko ihminen tällöin tasa-arvoisempi, kuin simpanssi tämän saman lakipykälän edessä?

Itse en tule allekirjoittamaan ihmisapinaprojektin vetoomusta oikeuksista, ennen kuin tiedän varmasti, että laki tulee olemaan eri, vaikkakin sisällöltään samankaltainen, kuin varsinaiset ihmisoikeuslait ja kunhan saan varmuuden, että näiden oikeuksia ei voida soveltaa missään muotoa ihmisten kohteluun. Varsinkin kun eri lähteistä luettuna ihmisapinat tai apinat saivat tai tulevat saamaan ihmisoikeuksia, "ihmisoikeuksia" tai ihmisoikeuksien kaltaisia oikeuksia.

Mutta mikäli sinä joko tiedät aiheesta minua enemmän tai et ole kiinnostunut lukemaan pienellä präntättyä, voit käydä allekirjoittamassa vetoomuksen täällä.

Ei kommentteja: