perjantai 1. helmikuuta 2008

Luun kasvatusta ja lihastulostimia

Luin taas lehtiä. Suomessa ollaan ensimmäisenä maailmassa saatu kasvatettua yläleu'an luuta potilaan omista kantasoluista.

Tämä alkaa olemaan loistavaa. Vaikka suosinkin elintenluovutusta, niin toivon mukaan kun tämä tästä kehittyy voimme saada kasvatettua omat varaosat. Ei tarvita sydämenluovuttajia, eikä pitkiä jonotusaikoja.

Muutenkin tieteessä ollaan tällä saralla päästy pidemmälle. Luin jokin aika sitten, että tiedemiehet ovat onnistuneet konvertoimaan tavallisen mustesuihkutulostimen siten, että he pystyvät tulostamaan kuvioita bakteereilla, jotka elävät, muodostaen elävän tulosteen.

Myöskin mieleeni iski tutkimus lihaskudoksen kasvattamisesta laboratoriossa. Vaikka tämä menee hieman Avaruuden Kauppamiehet kirjan Chicken Little tyyliseksi, voisi tämä silti olla loistava tapa ruokkia maailmaa. Pallo alkaa olemaan täynnä ja ruoka tulee olemaan yksi suurimmista ongelmista tulevaisuudessa. Jo nykyinen kasvatustapa on erittäin epäinhimillinen eläimille, joten tällä saa lihansyöjän lihanhimon tyydytettyä ilman, että sillä eläimiä rääkätään. Mitä suuremmaksi lihantarve kasvaa populaation kasvaessa, sitä tehokkaammin joudumme kasvattamaan ja sitä mukaa kasvatettujen eläinten elinolot heikkenevät.

Toivottavasti näistä kaikista saadaan aikaan jotain hyödyllistä ja kustannustehokasta. Valitettavasti kustannustehokkuus on se kärkiasia.

Odotankin aikaa, jolloin kantasoluista otetulla näytteellä voidaan suoraan tulostaa paikalleen luut ja pienestä näytteestä uusi sydämen osa, samalla kun ravintolassa tulostetaan pihvi lautaselle.

Ei kommentteja: