perjantai 11. tammikuuta 2008

Valtion Viinamainos

Jälleen kerran alkoholin mediamainostus on liikkeellä. Kieltolain jälkeen on Suomen alkoholilakeja muuteltu toistuvasti ja niitä on minun elinikäni aikana puitu niin usein, että en muista yhtään viikkoa jolloin alkoholi ei olisi ollut otsikoissa.

Tapa, jolla alkoholista puhutaan Suomessa ja sen väkipakolla otsikoissa pitäminen vain pitää alkoholin tabu-asemassa. Nyt Helsingin Sanomissa kauhistellaan, kun olutpullon hinta on tippunut vuodenvaihteessa tulleen uuden lain myötä. Laki merkitsee, ettei oluesta voi antaa enää paljousalennusta. Ilmeisesti laki myös merkitsee, kuten Risikko korosti, ettei yksittäin myytävä olutpullo voi olla halvempi kuin monipakkauksissa myytävä.

En usko, että alkoholin hinnalla on muuta kuin hetkellisiä vaikutuksia. Kun alkoholipolitiikkaa muutetaan viikottain, on ne hetkelliset vaikutukset jatkuvia. Suomessa ei uskalleta odottaa mitä tapahtuu. Kun alkoholiveroa laskettiin, ei mennyt montaa viikkoa kun kauhisteltiin, kuinka alkoholikulutus kasvoi. Yllättäen. Muutaman kuukauden jälkeen jo luovutettiin ja vaadittiin uudestaan muutosta. Ei kulutus tasaannu viikoissa. Uusi on aina hienoa. Kyllä se arki palaa.

Aloitetaan vaikka siitä, että alkoholimainontaa voisi helpottaa jottei valtion ja uutislehtien tarvitse enää isoin otsikoin mainostaa "uutisina". Tulee halvemmaksikin veronmaksajalle kun mainosrahat menevät alkoholituotteita myyvän yhtiön, eikä valtion kassasta.

Itse asun Alankomaissa, jossa lähikaupastani saan puolen litran nelosoluen hintaan 33 centtiä. Kori lähtee hieman alle kahdeksalla eurolla. Kaupan kalleinkin olut on siinä 90 centin paikkeilla. Mikäli ostan oluen joka maksaa €1.1 - €1.4, niin oletan, että se on Belgialainen erikoisolut, joka on valmistettu munkkiluostarissa joka vuoden seitsemännen maanantain aamukasteesta.

Silti Alankomaissa ei juoda niin hillitöntä määrää. Eikä varsinkaan kerralla. Miksi? Alkoholi on arkista. Ruo'an kanssa ei ole ongelma juoda olutta, ilman että tarvii toinen ottaa tai että pöytäseurue ihmettelee kuinka sitä nyt keskellä päivää juodaan.

Eurooppaa paljon kiertäneenä voin sanoa, ettei missään muualla, kuin Pohjoismaissa ole alkoholista tehty jotain ihmeellistä ja erikoista. Suomalainen kun juo illan aikana koko korin olutta, on tämä "kova jätkä". Espanjalaisessa seurueessa kun juo koko korin tai muutaman pullon viiniä, niin espanjalaiset katsovat, että "kuka tuo moukka on?" Suomessa alkoholi vaan pidetään itsetarkoituksellisena, kun muualla alkoholi on illanvieton oheistarvike.

Mikäli tätä hysteeristä eessun taassun venkslaamista ei lopeteta, ei tule suomalaisten juomatavatkaan muuttumaan. Valistus toimii paremmin, kuin pakotus.

Ei kommentteja: